LED-skärmar kommer i olika former, storlekar och alternativ för att passa ett extremt brett utbud av användningsområden och miljöer. Därav finns det en mängd modeller av LED-skärmar på marknaden som möter olika behov hos olika användningsområden.
När du väljer en LED-skärm är en av de största faktorerna upplösningen som ofta avgör skärmens klarhet, tittarupplevelse och användningsområde. LED-skärmar använder en mängd RGB-lysdioder som frånskilda för att visa en levande bild i stor skala.
Eftersom panelerna för en LED-skärm är utformade för att kunna byggas ihop till en större LED-vägg i olika skärmstorlekar, mäts ”upplösningen” för en LED-skärm annorlunda i jämförelse med en vanlig TV eller projektor. Istället mäts upplösningen på en LED-skärm av pixel pitch.
Att förstå vad pixel pitch innebär, hur det påverkar visningskvaliteten och vilken pixel pitch som är rätt för ditt projekt kan göra en värld av skillnad. I den här artikeln kommer vi att bryta ner grunderna i pixel pitch, dess inverkan på bildkvaliteten och hur man väljer den bästa LED-skärmen för dina specifika behov.
Pixel pitch eller pixelavstånd avser avståndet, mätt i millimeter (mm), mellan centrum av två intilliggande pixlar på en LED-skärm. Det kallas ibland för dot pitch eller PPI (pixlar per tum) och det är heller inte ovanligt att pixel pitch benämns på två olika sätt, i millimeter (t.ex. 1.87 mm) eller i p-talet (t.ex. P1.87) men har samma betydelse.
En mindre pixel pitch innebär att pixlarna packas tätare, vilket leder till högre upplösning och skarpare bildkvalitet. Omvänt innebär en större pixel pitch färre pixlar per kvadrattum, vilket vanligtvis ger en mindre detaljerad bild men kan vara lämplig för visning från längre avstånd.
Pixel pitch kan variera kraftigt med allt från från 0,5 mm och ända upp till 100+ mm. Det är många alternativ att välja mellan och olika pixel pitch passar olika bra beroende på vad LED-skärmen ska användas till.
Ett exempel:
Pixel pitch beräknas genom att mäta avståndet mellan centrumen på två närliggande pixlar, antingen horisontellt eller vertikalt. Till exempel innebär en LED-skärm med beteckningen 1.87 mm eller P1.87 att det är 1.87 millimeter mellan varje pixels centrum.
Olika pixel pitch har olika syften, beroende på var och hur skärmen kommer att användas. Här är en uppdelning av vanliga användningsområden för olika pixel pitch:
Liten pixel pitch (0.5 mm-2.5 mm)
Passar för: Inomhusskärmar, närbildsvisning, högupplöst innehåll.
Användningsområden: Företagsmiljöer, hotell, butiksdisplayer, restauranger och digital skyltning i mindre utrymmen.
Fördelar: Överlägsen bildskärpa på nära håll, perfekt för detaljerat innehåll.
Medelstor pixel pitch (2.6 mm-5 mm)
Passar för: Visning på medeldistans.
Användningsområden: Inomhusevenemang, köpcentrum, institutioner och mässor.
Fördelar: Bra balans mellan kostnad och klarhet för visning på medellånga avstånd.
Stor pixel pitch (6 mm och uppåt)
Passar för: Storskaliga utomhusskärmar med långa visningsavstånd.
Användningsområden: Skyltar, evenemang och utomhusreklam.
Fördelar: Lägre kostnad för stora installationer och lämplig för synlighet på långa avstånd utan förlust av bildkvalitet.
Att välja rätt pixel pitch är avgörande för att bestämma kvaliteten på bilderna och det perfekta visningsavståndet för en LED-skärm. Varje pixel pitch anger i princip hur långt bort den genomsnittliga tittaren måste vara från skärmen för att se en tydlig och icke-pixelerad bild. Den typiska tumregeln är 1 meters visningsavstånd för varje millimeter pixel pitch.
En mindre pixelavstånd ökar pixeltätheten, vilket resulterar i högre upplösning och tydligare bilder. Detta gör den passar för miljöer där tittarna är nära skärmen och behöver se detaljer, till exempel i övervakningsrum, avancerade detaljhandelsdisplayer eller evenemangslokaler.
Ett exempel:
Att räkna ut det perfekta visningsavståndet för en pixel pitch för en LED-skärm innebär bara att det ger en tydlig bild för dem som tittar på skärmen från ett visst avstånd, men det finns fler faktorer att ta i beräkning än enbart visningsavståndet.
Mindre pixel pitch leder till högre kostnader, så det är viktigt att balansera behovet av bildkvalitet med din budget. För stora installationer kommer en större pixel pitch att minska kostnaderna avsevärt samtidigt som det ger bra prestanda för avlägsna betraktare.
Typen av innehåll som visas spelar också en roll när det gäller att bestämma den bästa pixel pitchen. Om skärmen ska visa detaljerad, högupplöst grafik eller text, är det nödvändigt med en mindre pixel pitch för att bevara skärpan. Däremot kan enklare innehåll som storskaliga annonser ha råd med en större pixel pitch.
Varje LED-pixel på en LED-skärm räknas som 1px från din ingångskälla. LED-skärmar följer inte alltid samma inbyggda upplösningsstandarder som de flesta känner till och är anledningen till varför skalning vanligtvis är nödvändig för de flesta projekt. De följer dock samma standarder för inmatningsupplösning för att visa medieinnehåll. För stora LED-skärmar kan det vara lätt att överskrida 4K-, 8K- eller 16K-upplösning med en pixeldensitet som är för hög.
Detta kan kräva rejäl processorkraft och att användaren skapar anpassat innehåll, samt har en mediaserver som kan driva den här typen av innehåll. Detta kan öka den totala kostnaden utöver den ökade kostnaden för skärmen. Med lägre pixeltäthet kan hela ingångskällan hålla sig inom en 1920 x 1080 eller 3 840 x 2 160 för att visas på LED-skärmen med förenklad bearbetning.
Det är också då man måste överväga hur långt bort en tittare behöver stå för att se hela bilden över LED-skärmen snarare än det närmaste avståndet de kommer att vara.
I många fall kan LED-skärmar vara stora. Även om du vet hur nära tittarna kan vara till skärmen, måste du också ta hänsyn till hur mycket av innehållet de faktiskt kommer att kunna se när de är på närmaste möjliga avstånd.
Om skärmstorleken och innehållet som visas är större än synfältet hos tittaren, även om det är mer detaljerat och mindre pixligt, är det möjligt att tittaren inte kan se hela meddelandet eller innehållet som skärmen förmedlar på det närmaste fysiska avståndet från skärmen.
Detta kan skapa en skillnad mellan det minsta visningsavståndet och det minsta fysiska avståndet från skärmen.
Detta gäller mer för LED-skärmar utomhus. När pixeltätheten är lägre på en LED-skärm finns det mer svart avstånd mellan pixlarna. Detta kan göra det möjligt för en LED-skärm att uppnå högre kontrastnivåer och mer levande bilder samtidigt som den bibehåller en hög ljusstyrka.
De flesta LED-pixlar för utomhusbruk har en vit yta som kan reflektera solljuset bättre. Samtidigt som det ökade avståndet kan absorbera solljuset och göra bilden mer synlig. LED-pixlar med svart yta kan ge högre kontrastnivåer men kostar mer och kan innebära en försämring av ljusstyrkan.
Pixel pitch är en av de viktigaste faktorerna när man väljer en LED-skärm eftersom den påverkar både bildskärpa och visningsavstånd. En mindre pixel pitch ger skarpare bilder och passar för närbildsvisning, medan en större pixel pitch fungerar bra för längre avstånd som evenemang och utomhusreklam.
När du väljer en LED-skärm ska du alltid ta hänsyn till faktorer som avsett visningsavstånd, innehållstyp och budget för att säkerställa bästa prestanda och värde för din investering. Genom att förstå pixel pitchen och dess inverkan kan du fatta ett bättre beslut som förbättrar den visuella upplevelsen för din målgrupp.
Vi på TF LED har lång erfarenhet och kunskap inom mängder av branscher, användningsområden och miljöer och kan hjälpa dig att välja rätt pixel pitch för att möta dina behov på bästa sätt – oavsett om du vill köpa LED-skärm eller hyra LED-skärm.
Vi kan hjälpa dig att utforma nyckelfärdiga lösningar för uthyrning eller installation av LED-skärmar inom alla användningsområden. Oavsett storlek, komplexitet eller typ av installation hittar vi lösningen som uppfyller dina behov.
David Kallentoft
Projektledare/försäljning
Telefon: +46 760-271887
E-post: sales@trefyr.se