En vanlig fråga är om det är möjligt att köpa en LED-skärm och i ett senare skede köpa fler paneler för att göra skärmen större. Det enkla och korta svaret är nej.
Att utöka en befintlig LED-skärm kan ofta resultera i märkbara färg- och ljusstyrkeskillnader mellan den första och nyinköpta uppsättningen av paneler, även om modellen och dess komponenter är desamma. LED-paneler med olika nyanser av färger och ljusstyrka är lätt märkbart och ser inte allt snyggt ut och förstör den livfulla bild LED-skärmar är kända för.
Begränsningarna med att utöka gäller för alla LED-skärmar, oavsett tillverkare eller modell, och påverkar längre ledtider med leverans och hur framtida reparationer/service ska hanteras. Hur kommer det sig?
Man pratar ofta om batcher inom LED-tillverkning och det innebär att en viss mängd LED-paneler tillverkas samtidigt, det vill säga i samma batch. De tillverkas i partier i olika mängder för att säkerställa att det delar samma färgjämnhet. Alla komponenter ner till själva dioderna produceras på en och samma gång gång för att säkerställa att alla paneler som tillverkas vid den tiden är lika.
Ett av de få fallen du kan utöka din befintliga LED-skärm utan några problem är om det finns lager av samma batch kvar efter ditt första köp. Detta är dock rätt ovanligt och måste göras inom ett kort tidsram eftersom ett lager kan ta slut snabbt.
Den största boven som begränsar utökning hos en LED-skärm är LED-lamporna själva. LED-lampor har en viktig funktion som kallas ”binning”. Detta steg är viktigt för masstillverkning av LED-lampor, särskilt för LED-skärmar eftersom det kan finnas hundratusentals, om inte miljontals, LED-pixlar som utgör bilden på skärmen. Utmaningen blir ännu större i takt med att pixelavståndet och diodstorleken blir mindre.
Bortsett från lysdioden är komponenterna i en LED-panel också utsatta för förändringar. För LED-skärmar kan förändringar som ser små ut på ytan göra en stor visuell skillnad, även om lysdioden kommer från samma batch.
LED-lampor har ett gott rykte om sig att ha en lång livslängd. Den genomsnittliga livslängden för en LED-skärm är mellan 50 000 och 100 000 timmar. När LED-skärmen används kommer LED-lamporna att ”brinna in” och förlora lite ljusstyrka när de åldras med användning över tid. Så är det generellt hos alla lysdioder.
Därav kan även åldrande vara en faktor för möjligheten att utöka en LED-skärm och för framtida underhåll. En för stor skillnad av användning mellan de första och nya uppsättningen av paneler kan innebära att det är svårt att få till samma ljusstyrkeskillnader och färgtoner med kalibrering.
Lysdioder från samma batch kan också vara utsatta för färgskillnader om en del av batchen har använts mer än den andra men kan vara lättare att åtgärda med kalibrering än för en hel panel.
Alla LED-skärmar och deras styrsystem erbjuder kalibreringsverktyg för att hjälpa till att justera färg- och ljusstyrkeskillnaderna mellan två batcher eller lysdioder inom en enda batch som har åldrats olika.
De flesta program erbjuder alternativ för nyans, mättnad och ljusstyrka som kan justeras för var och en av primärfärgerna (RGB). Även om det finns kalibreringsfunktioner är det ingen garanti på att de kommer att matcha perfekt, därav risken med köpa LED-skärm i olika omgångar.
Denna begränsning påverkar också hur reparationer och service hanteras för LED-skärmar. Det är ganska ovanligt att en LED-panel byts ut helt och hållet vid skador eller funktionsfel, eftersom färg- och ljusstyrkan inte kan bibehållas om LED-panelen inte är tillgänglig för utbyte eller om den har använts för länge.
För att undvika detta har LED-paneler en form av modularitet med sina komponenter för att säkerställa att panelen som ingår i samma tillverkningsbatch som andra LED-paneler i systemet inte blir oanvändbar. Ett byte av den skadade eller felaktiga komponenten i en LED-panel kan sätta den i drift igen snabbt utan problem.
De flesta LED-skärmar har dioderna uppdelade i modulära sektioner, även kallat ”Modules”, som kan tas bort och ersättas i händelse av skada eller problem. Det är viktigt att notera att LED-modulen också måste vara från samma tillverkningsbatch, annars kan det innebära ojämnheter i färgen hos LED-panelen.
Ofta inkluderas LED-moduler i reserv som kommer från samma tillverkningsbatch som de inköpta LED-panelerna vid leverans för att ha dem till hands och minska driftstopp. När LED-pixlarna eller deras respektive moduler skadas eller får problem, repareras de enskilda pixlarna eller komponenterna i den drabbade modulen för att bevara LED-skärmens färgjämnhet när den åldras med tiden.
Detta kan bidra till att bevara LED-skärmens livslängd bortom garantitiden och hålla underhållskostnaderna låga. Att ha tillräckliga mängder reservdelar till hands kan minska driftstopp medan komponenter skickas för reparation.
Det är viktigt att överväga hur din investering av LED-skärm kommer att hjälpa dig på lång sikt och anpassa din uppsättning utifrån dina planer för tillväxt och expansion. Att köpa en mindre mängd LED-skärm och utöka med tiden kan bli kostsamt och har du avsikten att utöka den befintliga LED-skärmen kan det innebära ett köp av ytterligare en separat LED-skräm där båda skärmarna kanske inte längre platsar i dina planer.
Att köpa en ny LED-skärm och få rådgivning av en etablerad leverantör som hos oss på Trefyr hjälper dig att hitta den bästa lösningen på både kort och lång sikt, att den är driftsäker och ser bra ut under hela dess livslängd.
Vi kan hjälpa dig att utforma nyckelfärdiga lösningar för uthyrning eller installation av LED-skärmar inom alla användningsområden. Oavsett storlek, komplexitet eller typ av installation hittar vi lösningen som uppfyller dina behov.
David Kallentoft
Projektledare/försäljning
Telefon: +46 760-271887
E-post: sales@trefyr.se